1998. május 26-án tagja lettem a Pest Megyei Építész Kamarának és tervezői névjegyzéki bejegyzést szereztem építészeti szakterületen. Azóta - magántervezőként, illetve építéshatósági főtanácsosi főállásom mellett, szellemi szabadfoglalkozásként - folyamatosan végzek építész tervezői tevékenységet, az alábbi tevékenységi körben:

 

- új lakó- és üdülőépületek és ezekhez tartozó gazdasági és gazdálkodási építmények építészeti tervezése;

- egyéb kereskedelmi vagy szolgáltató funkciók tervezése;

- állapotfelmérési, bontási, felújítási, korszerűsítési, rekonstrukciós tervek készítése;

- látványtervek készítése;

 

Fentieken túlmenően, nagyobb munkák esetén - úgy mint társasházak, lakóparkok, középületek, egyéb kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, ipari létesítmények tervezése, kiviteli tervek készítése - a tervezési munkát kollégáimmal, neves tervezőtársaimmal közösen végezzük.

 

Munkáim közül néhányat - a teljesség igénye nélkül - itt bemutatok, ezeket a „Referenciák"menüpontban tekintheti meg.

 

A tervezés folyamata:

 

  1. Kapcsolatfelvétel a megrendelővel;
  2. A helyszín megtekintése, felmérése;
  3. A tervezési program megbeszélése;
  4. Egyeztetés az építéshatósággal, a beépítési feltételek tisztázása, melyről a megrendelő tájékoztatást kap;
  5. Vázlatterv, külső-, és belső látványterv készítése;
  6. A vázlatterv egyeztetése a megbízóval, mely már számítógép előtt, az elkészült, méretezett vázlatok és 3 dimenziós  képsorozat bemutatásával történik, gyakorlatilag „bejárjuk" a virtuális lakás összes helyiségét, elhelyezzük a kívánt bútorokat, berendezési tárgyakat, azok minimális helyigényét is figyelembe véve és szükség szerint alakítunk, változtatunk a terven;
  7. Az építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítése;

 

A tervezési díj mérsékelt, nem feltétlen a piachoz, annál inkább a kapott feladathoz igazodik, annak megállapítása mindig a megrendelővel történt tisztességes megállapodáson alapszik, melyet eddigi ügyfeleim maximális elégedettséggel nyugtáztak. A látványtervek készítése, az építéshatósági eljárás menetéről-, a vonatkozó jogszabályokról szóló tájékoztatás, az adott eljáráshoz köthető építésjogi tanácsadás  nem növeli a tervezés díját.

 

 

 

„Az építészet szellemi magatartás nem csak szakma dolga"

(Mies van der Rohe)